Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1650-1699

G. SAINTENOY1870

Stijlen

Neo-Lodewijk XV, neorococo

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 32723
lees meer

Beschrijving

Burgerwoning in Lodewijk XV-stijl, in kern daterend uit de tweede helft 17e eeuw, oorspronkelijk slechts een benedenverdieping en één hoge verdieping onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. en aandaken. Grondig verbouwd, met behoud van de stijleenheid naar ontwerp van architect architect G. Saintenoy van 1870, waarbij de begane grond 44 cm werd opgehoogd ingevolge de Zennewerken, en de eerste verdieping vermoedelijk overeenkomstig ingekort, en een tweede verdieping werd toegevoegd, met hergebruik van het oorspronkelijke hoofdgestel en de dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. in de nieuwe mansarde.

Bepleisterde en beschilderde gevel met doorlopende  schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren., geritmeerd door een centraal risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden. en hoekpilasters; de oorspronkelijke 17
e eeuwse opstand was voorzien van een volledig hardstenen parementGevel- of muurbekleding., heden vermoedelijk nog ten dele bewaard. Verdiepingen met rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in geriemde omlijsting, op de derde bouwlaag met smeedijzeren leuningen. Pui oorspronkelijk voorzien van een spiegelboogdeur in breed geprofileerde omlijsting met rocaillesleutel in de linker travee, en zelfde rechthoekige, in 1870 tot winkelraam verruimde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.; heden volkomen verbouwd.
Gevelbeëindiging door de gelede architraafHoofdbalk; het onderste, dragende deel van een klassiek hoofdgestel, meestal geleed door banden., friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). met rocailleconsoles onder de dakkapellen en vernieuwde kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Centrale spiegelboogvormige dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met vleugelstukken, schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren., geriemde vensteromlijsting, gegroefde sluitsteen en geprofileerde waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen. op gestrekte uiteinden; flankerende oeil-de- boeufs met dito sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. en waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen. eindigend in voluutjes en guirlandes.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 15994 (1870).

Publicaties en studies
HENNE A., WAUTERS A., 1975, III, fig. 898.