Typologie(ën)

burgerwoning
herenhuis

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1864

Félix PAUWELSarchitect1859

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30404
lees meer

Beschrijving

Nr. 34. Herenhuis in second empirestijl, 1864.

Drie bouwlagen en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Horizontaal gelede lijstgevel met stucbepleistering. Typisch decor aansluitend bij het zgn. néo-grecque, onder meer rozetten, palmetten en cartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd. veelal als sluitsteen, omringd door sierlijk ingekerfd rankwerk. Steekboogvensters met doorgetrokken imposten en dorpelsHorizontaal bouwonderdeel van een venster of deur (onderdorpel, tussendorpel, bovendorpel)., en dito inrijpoort met diamantkopsleutel rechts; geornamenteerde houten vleugeldeur, gietijzeren schampstukken en voetschraper. Sterk gecompartimenteerde verdiepingen, met rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met karakteristieke bovenhoeken, in over de borstwering doorgetrokken omlijstingen, op kordonvormende lekdrempels. Bel-etage geaccentueerd door entablementenHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles. doorlopend  in een meanderfries, en een twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) breed balkon met bewerkte consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. en ijzeren hek. Lagere tweede verdieping met panelen op de penanten en ijzeren vensterleuningenLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal.. Kroonlijst met klossenKraagstuk van een kroonlijst met verfijnd uitgesneden en/of gefreesd hangend element of drop.; ruime dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening..

Nr. 36 tot 42. Geheel van vier burgerwoningen in neoclassicistische stijl met symmetrische compositie, twee linkerpanden volgens repeterend en twee rechterpanden volgens spiegelbeeldschema, naar een ontwerp van architect Félix Pauwels, 1859.

Bepleisterde en beschilderde gevels met getoogde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in vlakke omlijsting met lekdrempel en paneel op de borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., telkens gemarkeerd door een centraal balkon met voluutconsoles en ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Klassiek hoofdgestel; telkens twee dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Benedenverdieping verbouwd.

Bronnen

Archieven
SAB/OW  34: 19110 (1864); 36 tot 42: 19103 (1859).