Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Georges HOBÉarchitect1903

Statut juridique

Beschermd sinds 27 mei 1999

Stijlen

Art nouveau

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30208
lees meer

Beschrijving

Burgerwoning in art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. naar een ontwerp van de architect Georges Hobé, 1903.

Markant geordonneerd gevelfront van vier bouwlagen, met boogvormige afsluiting geflankeerd door gegroefde postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering. met schijfornament en bekroond door een halfrond topstuk. Uitgevoerd in lichtgekleurde baksteen voor de muurvlakken, witsteen voor de benedenbouw en alle uitspringende gevelonderdelen - omlijstingen, hoekblokken en platte banden – samen op een hardstenen plint. Sterk geometriserende vormentaal, refererend naar houtconstructies en meubelkunst. Lage benedenverdieping met twee gedrukte rondbogen, links met ingeschreven deur en zijlichten, rechts met drieledig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. boven een keldergat. Tweede bouwlaag gemarkeerd door een vierlicht, centraal uitgewerkt tot een tweezijdige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld., op een tot in de plint uitgelengde consoleVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Fraai bewerkte omlijsting met verfijnde profileringen, ranken en een friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). met schijfmotief. Terras met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. tussen postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering., aansluitend bij het rechthoekige drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen. van de derde bouwlaag. Dito drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met hoger middenluik en gesmeed ijzeren leuningen op de vierde bouwlaag. Verzorgd houtwerk van de beglaasde en deels getraliede deur en de ramen. Aan de tuinzijde verhoogd en inwendig verbouwd.
Bewaarde, centraal geplaatste en tot bovenaan doorlopende , vierkante trapkoker, met markante houten wenteltrapTrap die rond een centrale, verticale as of opening spiraalvormig omhoog loopt. en bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden..

Bronnen

Archieven
SAB/OW 907 (1903).