Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Georges PEEREBOOMarchitect1902

Statut juridique

Beschermd sinds 27 mei 1999

Stijlen

Art nouveau

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30207
lees meer

Beschrijving

Burgerwoning in art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. naar een ontwerp van de architect Georges Peereboom, 1902.

Omvat souterrainHoge kelder of half verzonken verdieping. en drie bouwlagen onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. Markante, verticaal geaccentueerde klokgevelGevel waarvan de top klokvormig is. met parementGevel- of muurbekleding. van witte natuursteen in karakteristiek verband, op een zwaar geprofileerde sokkel van rode graniet en arduin. Benedenbouw van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met steek- en rondboogopeningen. Typisch, bovenaan versmallend portaal1. In muur uitgespaarde ruimte voor een deur of toegang; - 2. Meer gesloten, voor of achter een gebouw geplaatste beschutting (voorbouw, vestibule). met polychroom medaillonRonde of ovale cartouche. tussen ranken op de latei, geflankeerd door uitgelengde acanthusconsoles, waarop een bewerkte houten luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak.. Fraai gecompartimenteerde houten deur met koperen beslagVerzameling van metalen elementen op een deur of raam. en belknop; gesmeed ijzeren waaierWaaiervormige roedeverdeling van een bovenlicht, in houtsnijwerk of in smeedijzer. met druk uitgewerkte radiale tracering in het bovenlicht. Verdiepingen uitgewerkt als een oplopende, trapezoïdaal ingesnoerde erker op dito consoleVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. en borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. waarop guirlande, bekroond door een terras met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Vijflichten, op de tweede verdieping getoogd met gietijzeren colonnettes en sgraffitopanelen. DrielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met sgraffitoSgraffito (Italiaans, van sgraffiare: krabben), decoratieve muurtechniek waarbij men een donkere pleisterlaag (doorgaans zwart, roetbruin of grijs) met een lichtgekleurde pleisterlaag bedekt; door de bovenste, nog niet verharde, laag weg te nemen volgens een vooraf bepaald grafisch ontwerp ontstaat een verdiepte tekening; de lichtgekleurde pleisterlaag kan bovendien gekleurd worden ‘al fresco’ (op de verse pleister) of ‘al secco’ (op de droge pleister). in het boogveld in de geveltop. Smeedijzeren sierankers.

Bewaard interieur met onder meer een fraai glas-in-lood bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. op de gelijkvloerse en een monumentale schouw op de eerste verdieping.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 842 (1902).