Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

Louis SAUVAGEarchitect1911

Stijlen

Neoclassicisme
Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30106
lees meer

Beschrijving

Herenhuis in een op het classicisme geïnspireerde stijl naar ontwerp van architect Louis Sauvage van 1911-1912, in de gevel gedateerd 1913. Gebouwd in opdracht van, A. Goldschmidt, na afbraak van een herenhuis uit laatste kwart 18e eeuw, identiek als nr. 9, in de loop van 19e eeuw onder meer eigendom van de familie de Croy.

Dubbelhuis op L-vormige plattegrond, met drie bouwlagen en vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan straatzijde, onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. (leien). Ruimer middenpaviljoen in het bouwblok tussen de Lambermontstraat en de Zinnerstraat. Volledig Euvillestenen lijstgevel met zelfde - verkleinende - opstand en volume als de gesloopte constructie, doch volledig verschillende gevelbehandeling. Centrale rechthoekige poort en aansluitend balkon met sluitsteen, voluutconsoles met acanthusblad, cf. nr. 9, en guirlande; fraai smeedijzeren balkonleuning. Getoogde benedenvensters met vlakke omlijsting, stafwerksleutel en lekdrempel, boven dito souterrainvensters. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempel: geriemde omlijstingen met orenUitstekend deel van sommige bouwelementen of -constructies, meestal louter decoratief., voluutsleutel met guirlande en opengewerkte borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.
met vlechtwerkDecoratieve stilering van gevlochten werk, in het bijzonder van banden, koorden,… op de bel-etage; vlakke omlijstingen en panelen met orenUitstekend deel van sommige bouwelementen of -constructies, meestal louter decoratief. en drop op de borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. op de hoogste verdieping KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met klossenKraagstuk van een kroonlijst met verfijnd uitgesneden en/of gefreesd hangend element of drop. boven architraafHoofdbalk; het onderste, dragende deel van een klassiek hoofdgestel, meestal geleed door banden.. DakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met volutenSpiraalvormig ornament; meestal gebruikt als aanzetstuk van topgevels, bij deur- en vensteromlijstingen of als steunbeer. en gebogen waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen. op gestrekte uiteinden. Tuingevels met zelfde opstand, respectievelijk drie en zes - met middenrisaliet - traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), doch rond- en korfbogen op de geblokte begane grond, en een bijkomende attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt. opgevat als balustrade.

Rijk interieur: ruime hal met eretrap; gelambriseerde salons in Lodewijk XIV-, XV- en XVI-stijl, ten dele overgebracht, onder meer de bibliotheek (1772) uit de Franse ambassade te Wenen en de muziekzaal uit een Parijs herenhuis.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 10302 (1911-1912).