Typologie(ën)

opbrengsthuis
warenhuis/supermarkt

Ontwerper(s)

Émile JANLETarchitect1902

Stijlen

Eclectisme
Neorenaissance

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 31410
lees meer

Beschrijving

Voormalig warenhuis. Afgeschuind, monumentaal hoek in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, n.o.v. architect Emile Janlet, 1902, gebouwd in opdracht van F. Thiéry.

Vijf bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Constructie met ijzeren skeletstructuur (I-balken op kolommen); gevelparement van natuursteen en similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. over acht brede traveeën aan straatzijde, voorts vlakke bepleistering aan achtergevels. Gemarkeerde horizontale registersVensterstrook in een topgevel. door entablementenHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles. op pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. Hoektravee geaccentueerd als risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden.: voorma
lige hoofdingang opgenomen in soort van Toscaanse poortravee met pseudo-frontonFronton waarvan de onderste zijde van het lijstwerk ontbreekt., bewerkte bovenvensteromlijstingen, gebogen erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op vierde bouwlaag en bekronende dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met tweelicht, frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. en vierzijdige helm.

Beglaasde zijtraveeën: op benedenverdieping oorspronkelijk met gekoppelde ijzeren rondbogen, op tweede en derde bouwlaag met dito latei op colonnetten, op vierde en vijfde bouwlaag met tweelichtenTweedelige lichtopening, door deelzuiltje gesplitst., met op bovenste verdieping Ionische zuil en ijzeren borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.; dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Voorheen met gietijzeren luifel (1904) boven tweede bouwlaag. Recent gerenoveerd voor horecafunctie, met vernieuwd raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. en opnieuw zichtbaar gemaakte structuur in het interieur.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 15877 (1902, 1904).