Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

Chrétien GOEVAERTarchitect1870

Statut juridique

Beschermd sinds 04 april 1996

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Wettelijke inventaris van de Leopoldswijk (DMS-DML - 1995)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Brussel Uitbreiding Oost (Apeb - 2006-2009)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2019

id

Urban : 38161
lees meer

Beschrijving

Herenhuis in een eclectische stijl met Italiaanse renaissance-invloeden n.o.v. Chrétien Goevaert, 1870, i.o.v. baron de Vriendt de Truenfeld.

Symmetrische opstand van drie bouwlagen en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. In 1954 werd de oorspronkelijk bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel ontpleisterd en vervangen door Franse witsteen (pierre blanche de Lens). Gelijktijdig werden de poort en de ijzeren borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. van de balkons vervangen door de huidige. Sokkel, deur- en raamprofielen en lijsten in hardsteen. Laterale rondboogvormige toegangspoort in rechter traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Verhoogde benedenverdieping omwille van de vensteropeningen van de verzonken kelderverdieping. Rechthoekige vensteropeningen in profiellijst met negblokken, op eerste verdieping met zware sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. onder rondboogfronton en op tweede verdieping onder entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles.. Horizontaal accent door cordonlijsten en hoofdgestel met friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). waarin stijgergaten. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst.. Vensters op benedenverdieping voorzien van luiken. Op eerste verdieping vensterdeuren, lateraal met Frans balkonBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. en aan de twee centrale traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met doorlopend balkon op vier voluutconsoles. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op tweede verdieping met vensterleuning.

De koetsdoorgang kwam oorspronkelijk uit op de tuin met achteraan een koetshuis met stallingen. Dit werd in 1954-’55 afgebroken voor een aanbouw. Hierdoor verdween de verlaagde koer achteraan en werd in de koetsdoorgang een helling aangebracht naar de ondergrondse parking in de aanbouw.

Interieur.
Oorspronkelijke indeling en volumes grotendeels bewaard. Via de passage à sec toegang tot de centraal gelegen inkomhal met een statige eretrap met witmarmeren treden en smeedijzeren leuning en waarlangs een kleine en grote kamer gelegen zijn aan straatzijde en een andere grote lateraal naar de tuinzijde. Eretrap op bordessen1. Verhoogd platform vóór de ingang van een gebouw, bereikbaar via een aantal treden; - 2. Vloertje, boven aan of midden in een trap. voorzien van lichtopeningen waarachter uitbouw, oorspronkelijk voor circulatie dienstpersoneel, heden gewijzigd met o.a. noodtrap. Op eerste en tweede verdieping twee grote kamers aan de straatzijden en één grote lateraal naar de tuinzijde. Ook kelderindeling grotendeels behouden met voormalige gewelfde dienstkeuken lateraal naar de achterzijde. Bewaarde diensttrap van koetsdoorgang naar kelder.

Schrijnwerk vernieuwd. Decoratief stucwerkModelleerbare, snel hardende massa van gips, kalk en zand; in gepolijste vorm ter vervanging van marmer. deels bewaard in hal en voornamelijk in kamers eerste verdieping, op plafonds en muren.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 14087 (1870), 61927 (1953), 62137 (1953), 62187 (1954), 81678 (1968)