Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

Albert DUMONTarchitect1896

Statut juridique

Beschermd sinds 16 september 1985

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Het monumentale erfgoed van België. Brussel Uitbreiding Oost (Apeb - 2006-2009)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2006-2008

id

Urban : 18451
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Willem de Zwijgerstraat. Geheel van twee huizen in eclectische stijl, n.o.v. architect Albert Dumont, 1896.

Vensters onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft., korfboogBoog samengesteld uit een aantal ineenvloeiende cirkelbogen die samen nagenoeg een liggende ellips vormen. of gedrukte boogBoog waarvan de kromming lager is dan de overeenkomstige rondboog.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  en deur bewaard; op nr. 69 impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. met glas-in-loodraam.

Maria-Louizasquare 69 en 70, gevels aan de square (© V. Brunetta & M. Eberlin, 2009).

Aan square, vrijwel identieke gevels in spiegelbeeld. Ze vormen één enkele doorlopende  gevel van vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in witsteen. Op laterale traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) trapezoïdale voorbouw. Die van links iets meer uitspringend en met drie bouwlagen; bekroond met hoog tentdak. Die van rechts in derde bouwlaag rechthoekig op laterale consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief., bekroond met klokgevelGevel waarvan de top klokvormig is. met jaartal ‘1896' in ijzeren ankers. In deze bouwlaag voorbouwen met elkaar verbonden door houten galerij op stenen consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. en met elegante houten balustradeHekwerk van spijlen of balusters.; gescheiden door houten wand en bekroond door overhangend dak met kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). rustend op zuil. Centrale toegangstraveeënTravee waarin de toegang is ondergebracht.; beglaasde deuren met dwarsregelEen dwarsregel deelt het kozijn van een deur of raam horizontaal op. die kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). vormt. Bewaard tuinhek.

Maria-Louizasquare 69, gevel in de Willem de Zwijgerstraat (© V. Brunetta & M. Eberlin, 2009).

Nr. 69. Zijgevel in Willem de Zwijgerstraat, bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. en met elementen in witsteen die hoekkettingAfwisselende opeenvolging van lange en korte zijden van natuurstenen hoekblokken of neggen (geprofileerd) in een bakstenen gevel. vormen. Twee bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Tweede breder en in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden.; op benedenverdieping drie bogenConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden., waarvan centrale boven vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.; op deze boogConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden. rusten consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. van balkon met, waarschijnlijk vervangen metalen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. tussen postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering.. Dit balkon voor centrale glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. van een drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.. TraveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) bekroond met indrukwekkende klokgevelGevel waarvan de top klokvormig is. met twee registersVensterstrook in een topgevel., en versierd met toppilastersOverhoekse pilaster ter bekroning van gevel.; bekroond met gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. met palmetVersiering in de vorm van een palmblad.. Derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) blindZonder opening; blind venster, schijnopening. met schoorsteen op rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft., eindigend in hoge schouw.

Willem de Zwijgerstraat 58, bijgebouw van Maria-Louizasquare nr. 69, opstand en doorsnede, SAB/OW 38443 (1927).

Huis gebouwd op L-vormig perceel doorlopend  achter nr. 70 tot 72. In Willem de Zwijgerstraat omheiningmuur met koetspoort op nr. 58. In 1926 werd laatstgenoemde vervangen door garage onder topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. en toegangsdeur rechts. Het jaar daarop omheiningmuur en garage geïntegreerd in een nieuw bijgebouw, met bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel en schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. (architect Albert Verbist). Boven muur kwam vensterregisterDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters., en op eerste verdieping werden nieuwe vertrekken ingericht, aan tuinzijde op pilotis, die in verbinding staan met het huis.

Nr. 69 tot 79 beschermd op 16.09.1985.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 16336 (1896); 69: 31839 (1926), 38443 (1927).

Publicaties en studies
Bruxelles, Monuments et Sites classés, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Monumenten en Landschappen, Brussel, 1994, p. 148.

Tijdschriften
L'Émulation, 1901, pl. 31.