Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

Théodore MENTIONarchitect1901

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Brussel Uitbreiding Oost (Apeb - 2006-2009)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2009

id

Urban : 18466
lees meer

Beschrijving

Huis in eclectische stijl met symmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit drie gelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de centrale travee wordt in vele gevallen rijker uitgewerkt en benadrukt door haar licht te laten uitspringen en/of door één of meerdere balkons; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers., n.o.v. architect Théodore Mention, 1901. Signatuur op benedenverdieping; cartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd. met datum tussen verdiepingen.

Datzelfde jaar ontwierp de architect het aanpalende nr. 87 met een gelijkaardige compositie, maar met een handelsruimte op de benedenverdieping, een tussenverdiepingLage verdieping tussen twee bouwlagen; vaak boven commerciële benedenverdieping gelegen. en een erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld.. De bakstenen gevel van nr. 87 contrasteerden met de lichtgekleurde gevel van nr. 85. Nr. 87 werd gesloopt en vervangen door een postmodern gebouw, n.o.v. Eric de Smet, 1992.

Lichtgekleurde bakstenen gevel met hardstenen elementen; sokkel met rustica. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op benedenverdieping onder entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles., op tweede verdieping onder korfboogBoog samengesteld uit een aantal ineenvloeiende cirkelbogen die samen nagenoeg een liggende ellips vormen.. Deur onder entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles. en impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak.. Centrale balkons volgens verkleinende ordonnantie en met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. tussen postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering.; ijzerwerkVerzameling van alle metalen elementen van een gebouw. vervangen. Borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met balustersVaasvormige spijl van een borstwering.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met thans verwaarloosde sgraffitopanelen. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... ; guillotinevensters op benedenverdieping.

Het ontwerp voorzag drie dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. – de centrale met vleugelstukken en onder gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. – die waarschijnlijk niet werden gebouwd.

Interieur. Plafond van de eetkamer met balken en cassetten met elementen van Vlaamse renaissance.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 85: 9779 (1901), 87: 9780 (1901), 96066 (1989), 105151 (1992).