Typologie(ën)

herenhuis
bijgebouwen

Ontwerper(s)

Chrétien GOEVAERTarchitect1861

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Brussel Uitbreiding Oost (Apeb - 2006-2009)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2006-2008

id

Urban : 18362
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Jozef II straat, herenhuis in neoclassistische stijl, n.o.v. architect C. Goevaert en i.o.v. baron Le Clément de Taintegnies, 1861.

Hoekhuis door binnenplaats gescheiden van stalling. Deze binnenplaats aan kant van Filips de Goedestraat afgesloten met omheiningmuur waarin twee koetspoorten.

In 1921-1922 werd het geheel door Stadsarchitect François Malfait verbouwd tot voorlopige Middenschool A, die haar gebouwen op de Leuvensesteenweg nr. 58 in het centrum van de stad verliet. Er werd onder meer aan de achterkant van het gebouw een beglaasde luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. op metalen consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. aangebracht. In 1938 vestigde de coöperatieve La Maison Suisse zich in het gebouw en richtte in het souterrainHoge kelder of half verzonken verdieping. vergaderzalen, een restaurant en een bowling in. De gevels werden tussen 1980 en 1988 gedecapeerd. Thans is het gebouw opnieuw bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. en verbouwd tot conferentiecentrum. De voormalige binnenplaats is nu bedekt met een glazen dak op metalen pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…) waarop uitgelengde X-vormige liggers rusten, en doet thans dienst als ontvangstruimte.

Huis met vier bouwlagen, hoogste als mezzanine, onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde.. Vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Jozef II straat, waarvan eerste toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht., en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Filips de Goedestraat, waarvan twee eerste blindZonder opening; blind venster, schijnopening.. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel met rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en hardstenen omlijsting. Aan kant van voormalige binnenplaats toegangsvolume bereikbaar via enkele traptreden en met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).; beglaasde deur met roedeverdeling. LuifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. met structuur op fijne metalen consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. van 1921-1922 bewaard. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... .

Bijgebouwen van twee bouwlagen, met aan straatzijde drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. van benedenverdieping onder I-balkIJzeren latei met I-profiel., dateren blijkbaar van 1921-1922.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 12849 (1861), 57626 (1921-1922), 49383 (1938), 50294 (1938).