Typologie(ën)

herenhuis
drukkerij

Ontwerper(s)

Jules LIBOISarchitect1923

INCONNU - ONBEKEND1858-1876

Stijlen

Neoclassicisme
Beaux-Artsstijl

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 22592
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Paleizenstraat, herenhuis in neoclassicistische stijl met invloed van de Lodewijk XVI-stijl, gebouwd tussen 1858 en 1876. Het huis geeft toegang tot een groot complex uit 1923 dat zich achter nr. 13 en 14 van het plein en 265, 267 van de Paleizenstraat uitstrekt. Dit complex, in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk. met invloed van de Lodewijk XV-stijl, werd ontworpen i.o.v. het ministerie van Financiën door architect Jules Libois en huisvestte een postzegeldrukkerij.

Aan de straatkant, herenhuis (A) van twee bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de Paleizenstraat en zes aan het plein, de laatste met de inrijpoort. Onderdorpels van de benedenverdieping op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Op de verdiepingen, drie muuropeningen onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).: twee glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. achter een balkon met balustradeHekwerk van spijlen of balusters. en een blindZonder opening; blind venster, schijnopening. vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. op de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en rolluikkasten op de verdiepingen bewaard. Beglaasde metalen deur van latere datum. Oorspronkelijk raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. op de verdieping.
Achter de inrijpoort, rondboogdeur achter een trappenpartij met smeedijzeren leuningen, boven een dienstingang.

Achteraan, voormalige conciërgewoning (B) die de binnenplaats van het herenhuis afscheidt van de gebouwen van het ministerie. L-vormig gebouw van twee bouwlagen, in baksteen en hardsteen, met een inrijpoort onder I-balkenIJzeren latei met I-profiel.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. bewaard.

Masuiplein 13, zegeldrukkerij, hoofdgevel van de burelen (foto 2013).

Binnen het huizenblok, kantoren, ateliers en magazijnen (C, D, D1) ingedeeld in drie volumes rond een binnenplaats. Gevels in baksteen en hardsteen. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  deels bewaard.
In het midden, volume van twee bouwlagen onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde. (C), waarin zich oorspronkelijk de bureaus en een sorteerzaal bevonden. Hoofdgevel met drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) gevolgd door een voorbouw. Beglaasde smeedijzeren deur achter een trappenpartij.
Langs het volume met de bureaus hebben de twee overige volumes (D, D1) slechts één bouwlaag onder metalen gebinte. Het linkervolume huisvestte de “ontvangsthal”, een “papiermagazijn” en de “machinehal”. Het L-vormige rechtervolume huisvestte de “verzendingshal”, een “postzegelmagazijn” en de “technische ruimte”. Elk volume heeft, haaks op de gevel van de vleugel met de bureaus, een halve gevel met gewelfde trappen en bolvormige topstukken. Elke gevel is voorzien van een arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn., thans blindZonder opening; blind venster, schijnopening., die toegang gaf tot de ontvangst- of verzendingshal.

Op nr. 269 Paleizenstraat (E), ontworpen in 1947, ook door Jules Libois, gebouw voor kantoren gevolgd door een langwerpig volume met gewelfde magazijnen onder daklichten van glastegels.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 40159, 57462.

Kaarten / plannen
POPP, P. C., Atlas du Royaume de Belgique, plan parcellaire de la commune de Schaerbeek, ca. 1858.
Plan de la commune de Schaerbeek 1876, Nationaal Geografisch Instituut.