Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1880-1890

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016-2017

id

Urban : 37472
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Boudewijnlaan, herenhuis met neoclassicistische inslag, wellicht gebouwd in de jaren 1880 ter vervanging van een herenhuis van vóór 1835.

Gebouw van twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met centrale lantaarn. Hardstenen benedenverdieping met bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen).; bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. verdieping met uitsprongen met schijnvoegen, versierd met hardstenen elementen.
Aan elke weg, symmetrische gevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Centrale muuropening op de verdieping onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Langs de Boudewijnlaan, venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping, glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. op de verdieping, achter een doorlopend  balkon met balustradeHekwerk van spijlen of balusters.. Aan de Hoekstraat, traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) geflankeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. Centrale ingang. Hoofdgestel met boogvormige centrale frontonsDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. doorbroken door een stenen dakvenster onder boogvormig frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Laterale dakkapellen in hout (gewijzigd).
Achtergevel van drie traveeën, de centrale als voorbouw van drie bouwlagen toegankelijk via een trappenpartij, met rondboogvormige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdiepingen, de grootste als drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.. In 1985 werden de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de zijtraveeën verlengd en werd op de voorbouw een terras aangelegd. Bijgebouw van latere datum aan de straat, met recuperatie van de oorspronkelijke omheiningsmuur.
Kroonlijsten bewaard. Schrijnwerk vervangen; beglaasde smeedijzeren toegangsdeur in Beaux-Artsstijl.


Bronnen

Archieven
SAB/OW 88263 (1984-1985).

Kaarten / plannen
DE CRAAN, W. B., Plan géométrique de la Ville de Bruxelles, 1835.
Bruxelles et ses environs, Militair Cartografisch Instituut, 1881.
Bruxelles et ses environs, Militair Cartografisch Instituut, 1893.