Typologie(ën)

kantoorgebouw

Ontwerper(s)

O. MOERMANarchitect1937

Stijlen

Art deco
Modernisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van het Industrieel Erfgoed (La Fonderie - 1993-1994)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 36259
lees meer

Beschrijving

Gebouw met invloed van de art-decostijl en de modernistische stijl, gebruikt als wervings- en controlelokaal, ontworpen i.o.v. de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling en Werkloosheid op een terrein van de Naamloze Vennootschap Zeekanaal en Haveninrichtingen van Brussel, n.o.v. architect O.Moerman, 1937.

Tot minstens 1965 huisvestte dit gebouw het bureau voor de aanwerving van de havenarbeiders. Later verhuisde het bureau naar de Stapelhuisstraat (zie nr.2-3), en het gebouw werd verbouwd tot kantoren, voordat het in 2017 tot handelszaak werd getransformeerd.

Langwerpig gebouw met één bouwlaag onder plat dak. Bakstenen gevels versierd met hardstenen elementen; elk van de hoofdgevels is voorzien van zes muuropeningen met geprofileerde stijlen, de laterale sterker uitspringend. Op de gevel aan de kant van de laan, hogere zijdelen, het linkerdeel met een brede deur met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt., allebei thans met golfplaatbekleding. Middendeel onder betonnen hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. waarop tot recent een tweetalig opschrift stond dat naar de functie van het gebouw verwees; rechts, toegangsdeur met inspringende zijvlakken en onder impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak.. Gevel aan de kant van de kaai voorzien van grote vensters, de centrale gevat in eenzelfde omlijsting. Schrijnwerk bewaard; volle deuren, raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. met betonnen verdelingen.
Binnen, grote centrale zaal, thans verbouwd tot winkel/magazijn.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 48454 (1937).

Publicaties en studies
LA FONDERIE asbl, Patrimoine immobilier industriel et social bruxellois, 1992, fiche 44.
HUBERTY, C., VALENTE SOARES, P., De Brusselse kanalen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1998, p. 41 (Brussel Stad van Kunst en Geschiedenis, 25).

Tijdschriften
Almanach du Commerce et de l’Industrie, “Port (avenue du)”, 1946-1947, 1965.