Typologie(ën)

fabriek

Ontwerper(s)

Auguste PISTRALarchitect1930-1935

Stijlen

Art deco

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 38295
lees meer

Beschrijving

Voormalige koffiefabriek in art-decostijl, kort voor 1935 ontworpen i.o.v. de industrieel E. J. H. Mertens, wellicht door architect Auguste Pistral, die nog in dat jaar voor dezelfde Mertens een gebouw in dezelfde stijl ontwierp aan de overzijde van de straat (gesloopt). Deze industrieel liet ook de aanpalende gebouwen bouwen (zie nr.2 et 6 Dijlestraat).

Geheel van twee parallelle langwerpige gebouwen, elk onder een zadeldakDak met twee hellende dakvlakken. dat evenwijdig aan de Dijlestraat loopt. Het gebouw aan de kaai werd gebruikt als depot van ruwe koffie, terwijl dat aan de straat een machinezaal op de benedenverdieping en kantoren huisvestte.

Op nr.28 Willebroekkaai, puntgevelGevel waarvan de top driehoekig is. in thans beschilderde baksteen, geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.; bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. geveltop. Drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de laterale met blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., de centrale met een grote inrijpoort onder I-balkIJzeren latei met I-profiel..
Binnen, metalen gebinte ontworpen door de firma Demag (ingenieur A. Rosengarde).

Op nr.4 Dijlestraat, gebouw van twee bouwlagen en acht traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) geflankeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. Bakstenen gevel, thans beschilderd op de benedenverdieping, versierd met beraapte elementen en met hardsteen. Drielichten op de eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), inclusief de voetgangersingang met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. die een luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. vormt. Op de zevende traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), inrijpoort (uitgang voor de koffie) geflankeerd door smallere traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met op de verdieping een venster met moneelStenen vensterstijl.. Getraliede venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping, Schrijnwerk bewaard, behalve dat van de inrijpoort; metalen toegangsdeur, raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. met roedeverdeling.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 51481 (1935).

Tijdschriften
Almanach du Commerce et de l’Industrie, “Dyle (rue de la)”, 1934.