Typologie(ën)

Elektrisch onderstation

Ontwerper(s)

P. REYNAERT ingenieur1956

Stijlen

naoorlogs modernisme

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Brussel Uitbreding Noord (Apeb - 2016-2018)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 38297
lees meer

Beschrijving

Elektrisch onderstation ontworpen door ingenieur P. Reynaert voor de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB), 1956.

Langwerpig rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder plat dak. Gevels bekleed met gele brikettenBaksteenvormige tegel die op het reeds bestaande gevelvlak wordt aangebracht ter imitatie van een bakstenen gevel. en versierd met hardstenen elementen. Ronde hoeken met rechtopstaande brikettenBaksteenvormige tegel die op het reeds bestaande gevelvlak wordt aangebracht ter imitatie van een bakstenen gevel..
Op de benedenverdieping van de lange gevels, muuropeningen met bakstenen monelenStenen vensterstijl., afgesloten door mechanische rolluiken; de meeste keldervensters en impostvenstersVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. zijn thans gedicht. Aan de kaai, drie brede muuropeningen met naar links verspringende moneelStenen vensterstijl.. Aan het dok, brede muuropening met talrijke monelenStenen vensterstijl. links; lage toegangsdeur rechts. Op de verdieping, aan elke zijde, lang vensterregisterDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters. met talrijke bakstenen monelenStenen vensterstijl..
Rechts op de gevel aan het dok, insprong met venster met moneelStenen vensterstijl. op de eerste gevel en toegang naar de verdieping op de zijgevel.
Op de kleine gevels, slechts een of twee vensters op de verdieping.
Dekplaat met spuwersUitmonding van een goot of waterbekken waarlangs overtollig water wordt afgevoerd.. Metalen raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. grotendeels vervangen.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 64029 (1956).