Typologie(ën)

opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Charles THOMISSEarchitect1928

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 35830
lees meer

Beschrijving

Halfvrijstaand opbrengsthuis met invloed van de art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik., n.o.v. architect Charles Thomisse, 1928.

Gebouw van drie bouwlagen onder plat dak. Gevels in bruine baksteen met witsteen en hardsteen. Onderbouw in breuksteenMetselwerk bestaande uit brokken onregelmatige natuursteen. van groene zandsteen.
Voorgevel met asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers.. Deur onder een veelhoekige boogConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden.. Op de hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel., rechthoekige voorbouw met garagepoort, gevolgd door een venster met twee monelenStenen vensterstijl. versierd met schijfmotieven, bekroond door een terras met stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. waarin smeedijzeren traliewerk is ingewerkt. Op de verdiepingen, traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) geflankeerd door kolossale pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met groef en onder geometrisch topstuk; pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. verbonden door een glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. onder archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog.. Op de fries van het hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel., gestileerd floraal bas-reliëfdecor. Trapezoïdale bekroning met het opschrift “NOS AISES” in bas-reliëf. Bewaarde deur en garagepoort met getraliede ramen.
Zijgevel bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. op de verdiepingen; voorbouw, gebruikt als keuken, waarvan het plat dak wordt verlengd in een bordes met een gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. kolom, een stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en een trap met smeedijzeren leuning. Deze voorbouw geeft toegang tot de centrale hal.
Smeedijzeren tuinhek bewaard.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 52936 (1928).