Onderzoek en redactie

2018

 

De Miramarlaan is een lichtjes gebogen verkeersader die het kruispunt gevormd door het Belgiëplein, de Eeuwfeestlaan en de Keizerin Charlottelaan verbindt met de Esplanade, die in haar verlengde ligt. Ze heeft in het zuidoosten een L-vormige uitstulping die door parkeerplaatsen wordt ingenomen.

De laan werd uitgetekend in het vooruitzicht van de Wereldtentoonstelling van Brussel van 1935, waarvan het algemeen plan werd opgesteld door ingenieurs P. Gillet en Lefèvre, in samenwerking met hoofdarchitect Joseph Van Neck. Ze verbond toen de hoofdas van de tentoonstelling met de Loverlaan (verdwenen), die evenwijdig liep met deze as, ten oosten van de Grote Paleizen. De eveneens verdwenen Astridlaan begon er en liep door tot aan de huidige Madridlaan.

De laan werd tussen 1930 en 1933 aangelegd. Haar naam werd toegekend tijdens de zitting van het College van de Stad Brussel van 08.07.1932 en herinnert, net als de Keizerin Charlottelaan en de Boechoutlaan, aan prinses Charlotte, de zuster van koning Leopold II. Het was in Kasteel Miramar, dat ze nabij Trieste lieten bouwen, dat Maximiliaan van Habsburg en zijn echtgenote Charlotte verbleven voordat ze de vorsten van Mexico werden. Tijdens Expo 58 werd de laan, die toen aan de Esplanade uitmondde, tot Feestlaan omgedoopt.

De laan loopt in het noordwesten langs Paleis 10 (zie Belgiëplein) en in het zuidoosten langs de Trade Mart (Atomiumsquare nr. 1 – Atomiumlaan nr. 13), een zakencentrum voor professionals in de mode en de binnenhuisinrichting. Dit grote gebouw, dat door architect John Portman werd ontworpen en in 1975 werd gebouwd, huisvest sinds eind 2015 ook het ADAMuseum (Belgiëplein nr. 1).

Bronnen

Archieven
SAB/AR straten, doos 20-24, cote 23, nr.11 (15.07.1932).


Publicaties en studies
VAN NIEUWENHUYSEN, P., Toponymie van Laken (doctoraatsverhandeling in de Germaanse Filologie), UCL, Louvain-la-Neuve, 1998, p.
 1450.