Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

Henri PROFITERarchitect1933

Stijlen

Modernisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016-2017

id

Urban : 36026
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Prudent Bolslaan, modernistisch huis, n.o.v. architect Henry Profiter, 1933.

Aan de kant van de Prudent Bolsstraat sluit dit huis een bijzonder homogene huizenrij met voortuintje, beginnend op nr.115 van de laan.

Gebouw van twee bouwlagen onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. Opstand van twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan weerszijden van een gebogen hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. die de kroonlijst doorbreekt. Benedenverdieping met bruingekleurde bakstenen parementGevel- of muurbekleding. met schaduwvoegen, verdieping met beraapte bepleistering en met beschilderde stenen elementen. Diverse uitspringende muurvlakken. Op de eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), (secundaire) rondboogdeur met keellijst. De meeste venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. als drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met monelenStenen vensterstijl., op de hoek pilastervormig met geometrische bekroning op de benedenverdieping, zuilvormig en gecanneleerd op de verdieping.
Langs de
laan, hoofdingang met deur onder luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. op de eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Trapezoïdale uitbouw op de tweede, bekroond door een terras met smeedijzeren traliewerk. Kroonlijsten bekleed met pvc. Eén dakkapel aan elke weg, op latere datum vergroot. Deur in de Laneaustraat bewaard. Raamwerk vervangen.

Het voortuintje moest worden afgesloten door een buisreling op een hardstenen sokkel (nog altijd aanwezig), met een ingang aan de kant van de laan.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 42878 (1933).