Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Gaston IDEarchitect1913

Stijlen

Eclectisme

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2018

id

Urban : 38388
lees meer

Beschrijving

Burgerwoning in eclectische stijl en met asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers., ontworpen door architect Gaston Ide in 1913, als geheel met nr.102, en verbouwd in 1935 (n.o.v. architect Jean De Wit). Beide huizen werden gelauwerd in de gevelwedstrijd die de gemeente voor de jaren 1913-1915 organiseerde.

Bakstenen gevel met elementen in witsteen en hardsteen. Opstand van drie bouwlagen, de laatste van latere datum. HoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. gevat in korfboogarcade. T-vormige glasdeur achter boogvormig balkon op één consoleVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. met smeedijzeren borstwering in geometrische art-nouveaustijl. Op de tweede verdieping, friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). van crèmekleurige en oranje keramiektegels met geometrisch decor. Gewelfde kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). uit 1935. Bewaarde deur met oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster. en bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. met roedeverdeling versierd met glas-in-lood. Oud raamwerk op de verdiepingen, met bovenlichtenBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. met roedeverdeling en geel glas.
Tuinhek deels bewaard.

Bronnen

Archieven
SAB/IP II 684 (1903-1915).
SAB/OW 102: Laken PV Reg. 154 (13.11.1913), Laken PV Reg. 154 (04.12.1913), 46396 (1935); 104: Laken PV Reg. 154 (13.11.1913).