Typologie(ën)

opbrengsthuis
café/brasserie/taverne

Ontwerper(s)

Fernand BRUNFAUTarchitect1912

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016-2017

id

Urban : 37670
lees meer

Beschrijving

Hoekopbrengstgebouw in eclectische stijl, oorspronkelijk met een café op de benedenverdieping, n.o.v. architect Fernand Brunfaut, 1912. Het werd bekroond tijdens de gevelwedstrijd die de gemeente laken voor de jaren 1913 tot 1915 organiseerde.

Opstand van vier bouwlagen, met één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de laan en vier aan de straat, de laatste als toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. en verspringend. Gevel in beigekleurige baksteen versierd met lederkleurige bakstenen aangevuld met elementen in witsteen, simili en hardsteen.
Benedenverdieping thans beschilderd, opengewerkt met de café-ingang langs de laan, oorspronkelijk langs de rooilijn, en met drie brede muuropeningen aan de straat, de tweede oorspronkelijk met glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat., het geheel onder een zware I-balk. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met dubbel kruisraam op de eerste verdieping, tweelichtenTweedelige lichtopening, door deelzuiltje gesplitst. op de volgende verdiepingen, onder gemeenschappelijke getande steekboogBoog die minder dan een halve cirkel beschrijft; boog in de vorm van een cirkelsegment. Bij vensters spreekt men dan van een getoogd venster of steekboogvenster. op de tweede. Balkons op vier consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. op de eerste twee verdiepingen. Op de laatste, dubbele Franse balkonsBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. afgewisseld met borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. versierd met sgraffiti met floraal decor in art-nouveaustijl. GietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in dezelfde stijl. Toegangsdeur onder I-balkIJzeren latei met I-profiel., kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en rondboogvormig impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak.. Elementen in gegroefde steen. Houten dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. KroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). vervangen. Schrijnwerk vervangen, behalve het raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. van de benedenverdieping aan de straat, met bovenlichten met roedeverdeling.

Bronnen

Archieven
SAB/IP II 684 (1903-1915).
SAB/OW Laken 5123 (1912).