Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016-2017

id

Urban : 37635
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Leopold I-straat, geheel van drie opbrengstgebouwen in eclectische stijl en met commerciële benedenverdieping, ontworpen in 1902 door architect Richard Neybergh voor een zekere Jean Thys.

De drie gebouwen werden bekroond in de gevelwedstrijd die de gemeente Laken in 1903 organiseerde. Dezelfde opdrachtgever en architect lagen stonden ook in voor de aangrenzende gebouwen (zie nr.217-221, 223-227, 229 en 233).

De huizen vormen het begin van een bijzonder homogene huizenrij met dezelfde typologie en van dezelfde architect, tot nr.233.

Gebouwen van vier bouwlagen, de tweede als tussenverdiepingLage verdieping tussen twee bouwlagen; vaak boven commerciële benedenverdieping gelegen.. Op de hoek (nr.211-213), gebouw van vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de laan en drie aan de straat, verbonden door een hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. onder topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt.. Aan weerszijden hiervan, analoge gebouwen met symmetrische opstand van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), nr.215 Bockstaellaan vroeger onder geveltop, het oude nr.127 Leopold I-straat thans toegevoegd aan het hoekgebouw.

Op nr.211-213, benedenverdieping vroeger met café, in hardsteen met diamantkopbossage. Markies1. Beglaasde metalen of houten afdak; 2. Opvouwbaar zonnescherm boven raam of deur.  verdwenen. Boogvormige muuropeningen onder doorlopende archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog.. Deur onder entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles. op de eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Bovenste bouwlagen in Gobertangesteen en hardsteen. Op de verdiepingen, doorlopende balkons met balustradeHekwerk van spijlen of balusters. over vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan elke verkeersweg. Op de tweede, vensters onder timpaanMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. met een bas-reliëf met een voorstelling, in een cartouche met rolwerkOrnament in de vorm van in- en uitzwenkende, bandvormige krullen., van de instrumenten van de muzikant, het gereedschap van de schilder en dat van de bouwer. Op de hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw., venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met twee monelenStenen vensterstijl.. Stenen erker bekroond door een terras met balustradeHekwerk van spijlen of balusters.. PuntgevelGevel waarvan de top driehoekig is. met aediculaVersieringsmotief, ontleend aan de klassieke bouwkunst, vormt samenstel van pijlers en een klassieke bekroning. onder fronton en bolvormige topstukken; halfcirkelvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. onder archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog. en een ruitvormige diamantkopPiramidaal ornament (3 of 4 zijden), onder andere gebruikt in banden en friezen.. VensterLicht- en/of luchtopening in een muur. op de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. doorlopend  op de verdiepingen. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen, behalve de toegangsdeur, met bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. met roedeverdeling.

Op nr.215 Bockstaellaan en op het oude nr.127 Leopold I-straat, hardstenen benedenverdieping met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. onder I-balkIJzeren latei met I-profiel.; die aan de laan gewijzigd, die aan de straat met zijdeuren omgebouwd tot vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.. Bovenste bouwlagen in crèmekleurige baksteen met hardstenen elementen. Bredere inspringende centrale traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met een balkon op de verdiepingen; balustradeHekwerk van spijlen of balusters. op de eerste, stenen wangenStenen zijkanten van schouwmantel, balkonborstwering, of andere. en gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. traliewerk op de tweede (balusters verwijderd en traliewerk vervangen aan de Bockstaellaan).
Op nr.215, dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. vervangen door een mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met een brede dakkapel. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.
Op het oude nr. 127, borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. op de verdiepingen en timpaanMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. op de tweede versierd met sgraffiti met floraal decor. Laatste verdieping van latere datum. Gerecupereerde kroonlijst. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

Bronnen

Archieven
SAB/IP II 684 (1903-1915).
SAB/OW Laken 5608 (1902); 215: 81600 (1963).