Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

François GOSSELINarchitect1914

Stijlen

Beaux-Artsstijl
Neo-Lodewijk XV, neorococo

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016-2017

id

Urban : 35766
lees meer

Beschrijving

Herenhuis in Beaux-Artsstijl met invloed van de Lodewijk XV-stijl, n.o.v. architect François Gosselin, 1914.

Rechthoekige gebouw in halfopen bebouwing, gelegen langs de spoorweg, met twee bouwlagen onder mansardedak met schild. Gevels in baksteen, similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. en witsteen. Kroonlijst bekleed met pvc. Houten dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met vleugelstukken, thans vereenvoudigd.
Straatgevel van vier gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de tweede met de toegang, de laatste twee achter een doorlopend  balkon met balustradeHekwerk van spijlen of balusters. op de verdieping. Muuropeningen onder bogenConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden. met verschillende vormen; hoekkettingen. Deur met keellijst. Sleutels versierd met rocaille1. Schelp- of rotsachtig, asymetrisch ornament, waaraan rococo haar naam dankt. - 2. Tuinfolies of rotsachtige tuinconstructies.. Beglaasde smeedijzeren deur en raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. van de verdieping, met boogvormige dwarsregelsEen dwarsregel deelt het kozijn van een deur of raam horizontaal op., bewaard.
Op de zijgevel, blindZonder opening; blind venster, schijnopening. muurvlak met uitsparingen op de verdieping, gevolgd door twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de eerste met drie gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. bekroond door twee gekoppelde glasdeuren achter een boogvormig balkon met smeedijzeren traliewerk. Raamwerk bewaard.
Aan de achterzijde, hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. die oorspronkelijk zou worden voorzien van een ingang met trappenpartij en een elegante markies1. Beglaasde metalen of houten afdak; 2. Opvouwbaar zonnescherm boven raam of deur. .

Het tuintje, ingekort toen metrostation Pannenhuis werd gebouwd, werd vroeger afgeboord door een omheiningsmuur die was opengewerkt met een dienstingang en een inrijpoort met smeedijzeren traliewerk.

Charles Demeerstraat 71, plannen beneden- en kelderverdieping, SAB/OW Laken PV Reg. 155 (03.01.1914).

Op plan, tegen de gemene muur, vierkant trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. onder daklicht. Vooraan, kantoor links, salon rechts. Eetkamer aan de zijgevel en wintertuin achteraan. Op de verdieping, vier kamers, een linnenkamer, een toiletruimte en een badkamer.

Bronnen

Archieven
SAB/OW Laken PV Reg. 155 (03.01.1914).