Typologie(ën)

kliniek/hospitaal/ziekenhuis

Ontwerper(s)

Victor HORTAarchitect1907-1911

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2018

id

Urban : 38555
lees meer

Beschrijving

Gelegen in het noordoostelijk deel van det Brugmannsite (zie letter Q op het werfplan), gebouwen in eclectische stijl naar een ontwerp van architect Victor Horta vanaf 1907 en gebouwd vanaf 1911.

Dit complex verzekert de verwarming van alle paviljoenen, evenals de warmwater-, stoom- en elektriciteitsvoorziening in het hele ziekenhuis, via talrijke ondergrondse galerijen.
Oorspronkelijk bestond het complex uit een watertoren, een stookruimte, een machinezaal (stoommachines, centrifugaalpompen en voorverwarmingsketels, elektrische groep, enz.) en een hoge schoorsteen.

Watertoren
Op de hoek van de twee zalen, groot rechthoekig gebouw van vijf bouwlagen met een zichtbare structuur van gewapend beton en bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. bakstenen wanden; op een kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met consoles rust een uitspringende kuip (verwijderd in 1982). De watertoren bevat een trappenhuis en kantoren verlicht door één, twee of drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met steekboogvensters.

Stookruimte
Dit bijna vierkante gebouw, in onbewerkte baksteen, wordt bekroond door een groot zadeldakDak met twee hellende dakvlakken. met een houten kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en dakpannen. Twee analoge topgevelsHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt.: drie muuropeningen met metalen raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. onderaan; de centrale muuropening is breder, onder een steekboogBoog die minder dan een halve cirkel beschrijft; boog in de vorm van een cirkelsegment. Bij vensters spreekt men dan van een getoogd venster of steekboogvenster. op hardstenen aanzetstenenGeprofileerd of versierd blok (natuur)steen waarop een boog of een strek steunt.; op de geveltop, drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn., in hetzelfde materiaal, waarvan de I-balkIJzeren latei met I-profiel. de helling van het dak op vier lagen steen afboordt. Het volledig metalen gebinte is van het Polonceau-type. De meeste muuropeningen zijn gewijzigd of zelfs dichtgemaakt.

Machinezaal
Dit rechthoekige bouwwerk, in dezelfde materialen als het gebouw ernaast, wordt bekroond door drie transversale zadeldakenDak met twee hellende dakvlakken. met glazen koepelBolvormig gewelf op cirkelvormige, elliptische, vierkante of veelhoekige basis., het centrale dak breder; de topgevels hebben een stenen bedekking. Een laag volume, eveneens in baksteen, loopt langs de voorgevel en tegen de linkerzijgevel. Oorspronkelijk bevatte het een vestibule, accumulatoren en schakelpanelen; al deze ruimten werden verlicht via steekboogopeningen met roedeverdeling.
De drievoudige achtergevel heeft vier venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in dezelfde stijl als hun buren van de stookruimte. De centrale geveltoppen van elke gevel zijn opengewerkt met een oculus en twee kleine steekboogvensters met metalen raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn..
De drie metalen gebinten zijn van het Polonceau-type en rusten op balken die in het midden zijn gekoppeld en worden ondersteund door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel., met kapiteelKopstuk van een zuil, pijler of pilaster; algemeen om de gedragen last op een smaller draagvlak over te brengen., waarvan de voetstukken in de lage lambriseringWandbetimmering, meestal bestaande uit paneelwerk, aangebracht tegen een binnenmuur (vaak het onderste gedeelte ervan); later ook in marmer, stucwerk, … in rood en grijs Belgisch marmer van de zaal zijn ingewerkt. De vloer is bedekt met tegels van wit en zwart marmer.

Schoorsteen
Cilindervormige constructie in rode baksteen, aan de voet verstevigd met enkele ringen en aan de twee uiteinden versierd met een geometrisch kantwerkdecor in witgetinte baksteen.

Bronnen

Archieven
Archief van het OCMW van de Stad de Brussel/Werken ziekenhuisinstellingen, Brugmann Ziekenhuis.

Werken
HEUSQUIN, CH., L’Hôpital Brugmann de l’Assistance Publique de Bruxelles, Commissie van Openbare Onderstand van Brussel, Brussel, 1930.
HORTA, V., Hôpital Brugmann à Jette-Saint-Pierre, Administratie der Godshuizen en Hulpen van Brussel, s.d.