Typologie(ën)

opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Jules FAESarchitect1936

Stijlen

Art deco

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2018

id

Urban : 38491
lees meer

Beschrijving

Opbrengstpand in art decostijl, gesigneerd op de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. “J(ules). FAES. / ARCH.”, 1936. Dezelfde architect ontwierp ook het aanpalende huis (zie nr.53).

Opstand van drie bouwlagen onder plat dak, met asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers. en een hogere toegangstravee. Gevel in oranjekleurige baksteen versierd met keramiektegels en met hardsteen. Muurdammen en oculiKlein rond, ovaal of polygonaal venster. versierd met nachtblauwe keramiek van het merk Helman. Onderdorpels, lateien en dekplaat op de hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. in bijpassende keramiek.
Op de hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel., garage-ingang in de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. en gekoppelde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping, bekroond door een gestapelde erker met venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. die de hoeken innemen en visueel doorlopen op toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht., versierd met kleine uitspringende keramiekpanelen. Op de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht., terugwijkende portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. achter een trap met metalen leuningen en een boogvormig vlak links, onder een betonnen cirkelboogvormige luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. met gecanneleerde rand. Gekoppelde blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. oculiKlein rond, ovaal of polygonaal venster. boven de deur. Top van de traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster. en links een voorstevenvormige pilasterPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en rechts gestapelde hoektegels. Oorspronkelijke houten deur en garagepoort.

Afsluiting van de achteruitbouwstrook verwijderd.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 52138 (1936).