Onderzoek en redactie

2018

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDe Atomiumlaan ligt in het verlengde van de Boechoutlaan en verbindt de gelijknamige square met de Madridlaan. De laan loopt aan de zuidkant langs het Ossegempark en wordt loodrecht doorkruist door de Loopbruglaan.

De westelijke helft van de Atomiumlaan, tot aan de Loopbruglaan, stemde oorspronkelijk overeen met het laatste straatdeel van de Boechoutlaan, die was uitgetekend in het vooruitzicht van de Wereldtentoonstelling van Brussel van 1935. Deze laan mondde uit aan de Loverlaan (verdwenen), die ten oosten van en evenwijdig aan de Eeuwfeestlaan liep. Met het oog op Expo 58 werd dit straatdeel verlengd tot aan de Meiseselaan (de toekomstige Madridlaan) en omgedoopt tot Atomiumlaan, een naam die na het evenement werd bekrachtigd bij besluit van het College van de Stad Brussel van 05.12.1958.

Het Ossegempark (zie beschrijving) is een bospark dat voor de Wereldtentoonstelling van 1935 werd aangelegd door architect Jules Buyssens. Tijdens Expo 58 stonden er diverse paviljoenen, waaronder dat van het Kortrijks Dakpannenkantoor, dat nog altijd bestaat (zie nr. 6), evenals een kinderbewaarplaats, op de hoek met de Madridlaan, die tot school is omgebouwd (zie Madridlaan nr. 100).

In het grote bouwblok ten noorden van de laan, dat tijdens de Wereldtentoonstellingen van 1935 en 1958 door verscheidene wegen werd opgedeeld, bevindt zich sinds 1975 de Trade Mart (Atomiumsquare nr. 1 – Atomiumlaan nr. 13), een zakencentrum voor professionals in de mode en de binnenhuisinrichting. Dit grote, door architect John Portman ontworpen gebouw huisvest sinds eind 2015 ook het ADAMuseum (Belgiëplein nr. 1). In een kleine beboste zone ten oosten van de Trade Mart bevinden zich nog overblijfselen van de Moderne Tuin die voor Expo 58 werd ontworpen, waaronder een betonnen muurtje met ronde uitsnijdingen dat langs het Germinal-paviljoen liep.

Bronnen

Publicaties en studies
Le livre d’or de l’Exposition universelle et internationale Bruxelles 1935, Uitvoerend Comité van de Tentoonstelling, Brussel.
VAN NIEUWENHUYSEN, P., Toponymie van Laken (doctoraatsverhandeling in de Germaanse Filologie), UCL, Louvain-la-Neuve, 1998, p. 537.