Typologie(ën)

opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Henri VAN HALLarchitect1933

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Laken (Archistory - 2016-2019)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2018

id

Urban : 38454
lees meer

Beschrijving

Opbrengstpand in Beaux-Artsstijl, n.o.v. architect Henri Van Hall, 1933.

Het gebouw staat op een haaks gebogen perceel en heeft een achtergevel die inspringt ten opzichte van de Houba de Strooperlaan. Voorgevel met twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Gevel in baksteen en witsteen. Op de rechtertravee, convexe voorbouw over twee bouwlagen, met serliana’s en bekroond door een terras voor een dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. met klokgevelGevel waarvan de top klokvormig is. onder boogvormig fronton. Op de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht., een eerste korfboogarcade met een bakstenen vlak met ovale oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster. en een tweede met de toegang. Op de verdieping, vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. met twee monelenStenen vensterstijl. en gebogen Frans balkonBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. op gecanneleerde lampetNeerwaartse beëindiging, afhangende versiering als aanzet van een balkon of erker.. Houten dakkapel met balustervormige zuiltjes. KroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en smeedijzeren traliewerk bewaard. Oorspronkelijke beglaasde smeedijzeren deur.
Tuintje, waarvan de afsluiting is verdwenen, voorzien van een terras dat de vorm van de gevel volgt, oorspronkelijk met een opengewerkte stenen borstwering waarvan enkel de pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…) met volutenSpiraalvormig ornament; meestal gebruikt als aanzetstuk van topgevels, bij deur- en vensteromlijstingen of als steunbeer. zijn bewaard.

Aan de Houba de Strooperlaan, L-vormige bakstenen gevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. elementen en met witsteen. Op de gebogen eerste travee, muuropeningen met twee monelenStenen vensterstijl.. Op de derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), drielichtenGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met kleine zijvensters, de glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. op de tweede verdieping achter Frans balkonBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt.. Oorspronkelijke kroonlijst met dubbele consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief..
Bakstenen omheiningsmuur met pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…); rechts, smeedijzeren hek, links garagepoort van latere datum.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 49193 (1933).