Typologie(ën)

woning
werkplaats (ambachtelijk)

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1901-1902

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Anderlecht-Kuregem (Archistory - 2017-2019)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2016, 2019

id

Urban : 36418
lees meer

Beschrijving

Huis in eclectische stijl met asymmetrische compositie, in 1902 ontworpen ter vervanging van een bestaande woning. Jaartal “anno / 1902” op de top van de gevel.

Opstand van drie bouwlagen en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Gevel bekleed met witte geverniste baksteen en versierd met lichtblauwe geverniste bakstenen en met hardsteen. Lateien en bogenConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden. met fijne keellijst. Op de linkertravee, gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. inrijpoort en toegangsdeur, onder latei op kussenblokken1. Dekplaat dat ligt tussen de drager (kapiteel) en het gedragene (balk of boog); 2. Kwartronde kraagsteen van een venster- of deurboog. en impostvenstersVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft., respectievelijk per vier en per twee gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd., in een omlijsting met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en een latei op kussenblokken. Rechtertravee in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden., uitmondend in een dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. onder trapgevelGevel met een driehoekige bekroning die trapsgewijs versmalt.. Smeedijzeren vensterleuning op de benedenverdieping. Balkons met gebuikteMet een buik staand; welvend oppervlak dat een ongelijkmatige boogwerking vertoont. gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. op de verdiepingen. Dakvenster met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in hetzelfde materiaal, geveltop met het jaartal in blauwe baksteen, makelaar1. Versiering op de nok van een dak in de vorm van een decoratieve metalen, terracotta of houten stang; - 2. Middenstijl van een dakspant. met windwijzer. Oorspronkelijke kroonlijst met tollen. Schrijnwerk vervangen.

De inrijpoort leidt naar een binnenplaats met aan de achterzijde een gebouw, evenwijdig aan de straat, waarvan de rechterhelft, met woning, in 1901 werd ontworpen en de linkerhelft, met atelier, in 1902 werd verhoogd met een verdieping met magazijn. Links, achter nr. 2 en 2a, groot terugwijkend atelier dat van voor 1877 dateert.

Bronnen

Archieven
GAA/DS 8575 (19.07.1901), 9204 (23.12.1902).