Typologie(ën)

appartementsgebouw
werkplaats (ambachtelijk)

Ontwerper(s)

A. LEFORT1931

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Inventaris van de Industriële Architectuur (AAM - 1980-1982)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Anderlecht-Kuregem (Archistory - 2017-2019)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Wetenschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016, 2019

id

Urban : 34919
lees meer

Beschrijving

Appartementsgebouw in art-decostijl, met atelier op de benedenverdieping, ontworpen in 1931 door architect A. Lefort voor een familielid. Gesigneerd en gedateerd op de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. links van de deur “A. LEFORT / ARCHITECTE / BRUX. 1931”.

Het vervangt een kantoorgebouw aan straatzijde en een groot atelier met smederij achterin.

Gebouw van vier bouwlagen onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.; het achterschild werd door een platform vervangen toen het gebouw werd verhoogd, na 1996. Gevel bepleisterd met similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. en versierd met hardstenen elementen en met bakstenen op de getrapte pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. op de verdiepingen. Vier traveeën, de eerste als toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. en in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden.. Deur tussen stijlen met tandlijsten en onder een luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. vormende kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en een getralied impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak.. De drie overige traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) zijn symmetrisch: inrijpoort tussen brede venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.; traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) geflankeerd door getrapte pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. op de verdiepingen, de laterale met trapezoïdale balkons met smeedijzeren borstwering. Kroonlijst vervangen. Metalen toegangsdeur met decor van driehoeken en volutenSpiraalvormig ornament; meestal gebruikt als aanzetstuk van topgevels, bij deur- en vensteromlijstingen of als steunbeer.. Traliewerk met eenzelfde type decor. Inrijpoort en raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen, behalve dat van de vensters op de benedenverdieping, met metalen onderverdelingen.

Interieur. Oorspronkelijk, atelier op de benedenverdieping dat aan de achterzijde van het perceel doorloopt, onder een dak met daklicht. Twee appartementen per verdieping.

Bronnen

Archieven
GAA/DS
 23424 (16.03.1931), 23875 (31.08.1931).